Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Αμεσα μέτρα κατά της βρώμας και διαφάνεια στη λειτουργία του βιολογικού ζητούν οι πολίτες

Η χειρότερη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζεται από τους περιοίκους η έντονη δυσοσμία που διαχέεται από το Βιολογικό Σταθμό της Χίου. Περί τα 150 άτομα διαδήλωσαν για αυτή την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, που για τους μεν κατοίκους των γύρω περιοχών έχει κάνει τη ζωή αβίωτη αφού αναγκάζονται να κρατούν ερμητικά κλειστά τα σπίτια τους, για τους δε επιχειρηματίες να παρατηρούν μείωση της εμπορικής κίνησης τον τελευταίο μήνα. «Φαίνεται πως κάποιοι χαλαρώνουν και δεν προσέχουν τη λειτουργία του σταθμού», τόνισε ο Μίμης Μουτσάτσος πρόεδρος του Συλλόγου Φάρκαινας- Κονταρίου. «Χάνουμε το χαρακτηριστικό της μυροβόλου», συνέχισε ο Μίμης Μουτσάτσος, ή όπως χαρακτηριστικά έλεγε κάτοικος αντί οι επισκέπτες να μυρίζουν τα περιβόλια μυρίζουν τα… λύματα. Λαμβάνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Παντελής Βρουλής αποδέχτηκε το πρόβλημα. Σημείωσε μάλιστα ότι η Δημοτική Αρχή προτείνει προς ένταξη στο επόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Χωροταξική Μελέτη μεταφοράς του Βιολογικού! «Όμως θέλω να γίνει κατανοητό γιατί δεν θέλω να λέω ψεύτικες εξαγγελίες πως αυτό θα πάει σε μάκρος», πρόσθεσε ο κ. Βρουλής, κόβοντας έτσι τα παλαμάκια ορισμένων από τους συγκεντρωμένους. Ο Δήμαρχος Χίου πέρα της εξαγγελίας που δύσκολα θα μπορέσει να υλοποιηθεί, μιας και φαντάζει πολύ δύσκολη η μεταφορά του βιολογικού και το κυριότερο η αλλαγή της θέσης των αντλιοστασίων, όπως σημείωσε ο τέως πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μιχάλης Φυτούσης, κατήγγειλε ευθέως και συγκεκριμένες μονάδες που ρίχνουν τα λύματα τους ακατέργαστα στο δίκτυο. Παράλληλα ζήτησε από τους όμορους Δήμους που χρησιμοποιούν το βιολογικό να καθαρίζουν το αποχετευτικό τους δίκτυο και όχι να αφήνουν τα λύματα να λιμνάζουν. «Υπάρχει υπερφόρτωση με ακατέργαστα λύματα από τις βιομηχανικές μονάδες όπως τα σφαγεία, το Πελινναίο, τα ΦΟΡΚΥΣ, τα μανταρίνια με αποτέλεσμα να χαλάσει η χλωρίδα του βιολογικού. Είναι σαν τον άνθρωπο, όταν χαλάσει η χλωρίδα του εντέρου. Πρέπει τώρα να βρούμε τι βακτηρίδια χρειάζονται, να μπουν καινούργια έτσι ώστε να γίνει καλύτερη οξυγόνωση και να ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί σωστά ο βιολογικός», σημείωσε ο κ. Βρουλής. Ο Δήμαρχος Χίου δεν δέχτηκε επίσης ότι πρόκειται για ερασιτεχνισμό η δημιουργία του λάκου όπου έγινε προσπάθεια να παρασκευαστεί λίπασμα- cobost- από τα λύματα. «Δεν μπορούν να μας αποδίδουν ερασιτεχνισμό, όταν αυτός ο λάκος έχει γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο. Και με συγχωρείτε οποιαδήποτε διάρροια σε 2 μήνες έχει ξεραθεί...», σχολίασε χαρακτηριστικά. Υπεραμυνόμενος την πολιτική της παράταξής του και στηρίζοντας τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ ο κ. Βρουλής αποκάλυψε ότι ο βιολογικός δεν έχει καμιά άδεια μέχρι τώρα και πλήρωσαν 138.000 ΕΥΡΩ για να το νομιμοποιήσουν.«Δεν είναι δυνατόν να είναι εδώ προηγούμενοι πρόεδροι και να υποστηρίζουν πράγματα που οι ίδιοι τα έχουν ζήσει στο παρελθόν.
Διαφωνεί η αντιπολίτευσηΟ τέως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μιχάλης Φυτούσης, όπως και ο εκπρόσωπος του συλλόγου περιβάλλοντος Νίκος Μαμουνής, αρνήθηκαν πάντως ότι ένας βιολογικός πάντα μυρίζει.Μάλιστα ο κ. Φυτούσης μας παρέπεμψε στο βιολογικό που υπάρχει στην Κω και λειτουργεί χωρίς πρόβλημα ανάμεσα σε ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης σημείωσε ότι είναι τρομερά δύσκολο να μεταφερθεί ένας βιολογικός σταθμός με δεδομένο ότι οι κλήσεις των δικτύων και αντλιοστασίων έχουν γίνει λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη θέση.Το ότι ήδη έχουν παραγγείλει μικροοργασνιμούς για να χρησιμοποιηθούν στη μονάδας και ότι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η ΔΕΥΑΧ σε επίσημη συνεργασία με το ΕΜΠ, μας τόνισε ο πρόεδρος της επιχείρησης Γιάννης Μουρούνας.Στο ερώτημά μας αν έχουν ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας να κάνουν έλεγχο σε βιομηχανικές μονάδες, ο κ. Μουρούνας τόνισε ότι τους έχουν δώσει το φάκελο με τις μετρήσεις που έχουν γίνει… αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως.Ανεξάρτητα από αυτό πάντως οι υπηρεσίες της Νομαρχάις οφείλουν να προχωρήσουν σε έλεγχο, ύστερα από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Ψήφισμα Να σημειώσουμε ότι αρχικά αρκετοί αστυνομικοί απέκλεισαν την είσοδο στο εσωτερικό του βιολογικού σταθμού. Μετά από επισήμανση του θέματος στους δημοσιογράφους ο Δήμαρχος Χίου όχι μόνο έκανε τις δηλώσεις του εντός βιολογικού αλλά «ξενάγησε» στους χώρους ακόμα και πολίτες. Χαρακτηριστικό ήταν σημείο του σταθμού όπου φαίνονται τα ωμά εσπεριδοειδή, δείγμα κατά τη δημοτική αρχή του ποιοι δημιουργούν το πρόβλημα. «Η σημερινή κινητοποίηση οφείλεται στο ότι ο κόσμος έπαψε να είναι παθητικός και αντέδρασε σε αυτή την φοβερή καταστροφή της ποιότητας ζωής του με το συγκεκριμένο βιολογικό σταθμό», τόνισαν μέλη του συλλόγου της Φάρκαινας σαφώς ικανοποιημένοι από τη συγκέντρωση. Με μάσκες στα πρόσωπα για να μειωθεί κάπως η δυσάρεστη οσμή που ο νοτιάς σε ορισμένα σημεία την έκανε ανυπόφορη, οι παρευρισκόμενοι ενέκριναν το ακόλουθο ψήφισμα : «Ζητούμε:- Άμεσο προσανατολισμό στις κατευθύνσεις των περιβαλλοντικών όρων.- Πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση για τις δυνατότητες του σταθμού.- Πλήρη ενημέρωση για το μέγεθος των φορτίων που ήδη καταλήγουν στο σταθμό.- Να ματαιωθεί κάθε άλλη εισροή λυμάτων από περιοχές εκτός Δήμου Χίου.- Αυστηρό έλεγχος των μεγάλων ρυπαντών στην πηγή και λήψη μέτρων πριν από το δίκτυο αποχέτευσης.- Να συμπληρωθεί και να εκσυγχρονιστεί ο μηχανολογικός και χημικός εξοπλισμός.- Να αναβαθμιστεί η περιοχή του σταθμού και να σταματήσει κάθε είδους ρύπανση σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.- Να σταματήσει επιτέλους η επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής Κονταρίου και όχι μόνο από τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.- Μοναδικός δρόμος: η κατεύθυνση στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, ουσιαστικά και σε βάθος.- Αναμένουμε τις επεμβάσεις όλων των αρμόδιων φορέων και τα επί μέρους αποτελέσματα, απ’ αυτά θα αποφασιστεί και η προσφυγή στη δικαιοσύνη ή όχι».
Αναδημοσίευση από το chiosnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: